Skolan håller öppet som vanligt, men extra information om hygien för att minska smittspridning kommer ges under måndagen. Foto: SVT

Sjukdomsdrabbad skola håller öppet som vanligt

Uppdaterad
Publicerad

Den som smittats av magsjuka bör hålla sig hemma från skolan på måndag. Men i övrigt fortsätter verksamheten precis som vanligt, meddelade Västerviks kommun under söndagskvällen.

Under helgen har ett 30-tal barn och vuxna på Åbyängskolan i Gamleby drabbats av magsjuka.

– Utbrottskällan är inte klarlagd, vilket kan vara knepigt i fall som detta. Vi jobbar med att utreda orsaken till smittan genom att kartlägga sjukdomsförlopp och gemensamma nämnare, säger Carolina Stalebrant, miljöchef på Västerviks kommun i ett pressmeddelande.

Skolan kommer hålla öppet som vanligt måndagen den 12 mars, men först efter att grundlig städning gjorts i lokalerna. De som insjuknat under helgen uppmanas att hålla sig hemma 48 timmar efter att de sista symtomen släppt.

Extra information om hygienåtgärder ska också ges på skolan.

– Det är ovanligt med ett så här stort magsjukeutbrott på samma tid och plats. Men vi vet att vissa maginfluensor kan vara väldigt smittsamma. Det verkar dock som att denna har ett relativt snabbt förlopp, säger Carolina Stalebrant.

SVT Nyheter Småland har tidigare under söndagen rapporterat om hur fredagens skollunch kan vara en misstänkt smittohärd. Då serverades hamburgare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.