Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hanna Jansson pendlar från Oskarshamn till jobbet på länssjukhuset i Kalmar. Hör henne och andra länsbor säga vad de tycker om nya skärpta rekommendationerna, bland annat uppmaningen att bära munskydd i kollektivtrafiken – dygnet runt. Foto: Kaisa Lappalainen/SVT

Sjuksköterskan Hanna: ”Folk förstår inte att det pågår en pandemi”

Publicerad

En av de skärpta lokala rekommendationerna som införs imorgon (torsdag) är att alla i Kalmar län uppmanas bära munskydd i kollektivtrafiken. Inte bara i rusningstid – utan alla tider på dygnet. Många pendlare som SVT talar med välkomnar skarpare regler – men det är inte alla som tror att de gör någon skillnad.

– Folk förstår inte att det är en pandemi, så det är självklart att vi behöver skärpta regler, säger Hanna Jansson som arbetar som sjuksköterska på länssjukhuset i Kalmar och själv ser hur antalet inlagda covidpatienter hela tiden ökar.

Samtidigt tror hon inte att de nya rekommendationerna kommer att ha någon större effekt på dem som redan struntar i coronaregler:

– Nej. Det behöver komma från regeringen. Rekommendationer är rekommendationer och det behöver inte följas enligt många människor, säger hon.

Slarvar själv

Mohamed Zakour från Färjestaden går på gymnasiet och kommer även fortsättningsvis bedriva delar av undervisningen på distans – en annan av de skärpta rekommendationerna från smittskyddsläkaren. Skärpt krav på munskydd tycker han är bra, men slarvar ibland själv när han åker buss.

Kommer du att börja använda det mer nu?

– Ja, såklart. Eftersom det är som att man nästan måste göra det, säger han.

Hör fler länsbor och pendlare reagera på dagens besked om skärpta rekommendationer i Kalmar län i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer