Foto: SVT Design

Skjutningen i Konga – under måndagen inleddes rättegången

Uppdaterad
Publicerad

På måndagsmorgonen startade det rättsliga efterspelet efter skottlossningen i Konga i maj. I tumultet sköt en av de misstänkta gärningsmännen in i ett grannhus, där en sjuårig flicka låg och sov.

– Det hade kunnat sluta riktigt illa, säger chefsåklagare Carl-Gunnar Fridolfsson till SVT Nyheter Småland.

De fyra män som åtalas för själva skottdramat, nekar samtliga till brott. Rubriceringarna är mordförsök, grovt olaga hot och framkallande av fara för annan. En femte person, en 21-årig kvinna, åtalas för narkotikabrott.

De inblandade känner varandra sedan tidigare och bråket tycks delvis ha handlat om en pengaskuld. Tre av männen dök upp vid huset och bråket eskalerade snabbt. En av dem började skjuta och när en man i huset besvarade elden träffades fönstret i grannhuset.

Skotten i Konga

Jag befarade det värsta, sa grannen till SVT Nyheter Småland dagen efter skottlossningen.

Droger beslagtagna

I den omfattande förundersökningen har polisen hört närmare 100 personer. I beslagen finns droger, dopningspreparat och vapen, dock inte de som användes i skottlossningen.

– Var de finns idag, vet bara de som har hållit i vapnen, säger chefsåklagare Carl-Gunnar Fridolfsson.

Innebär det ett problem för åklagarsidan att ni inte funnit vapnen?

– Nej, inte i det här fallet.

Skjutningen diskuteras

Bilder ur förundersökningen. Foto: Polisen

Polisen har säkrat chattkonversationer där skjutningen diskuteras både innan och efteråt. Flera av de inblandade åtalas också för bland annat vapenbrott, narkotikabrott och dopningsbrott.

Bild ur förundersökningen. Foto: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skotten i Konga

Mer i ämnet