Skotten i Konga – i dag faller domen

Publicerad

Orsaken ska delvis ha varit en pengaskuld och under tumultet sköts två skott in i ett grannhus, där en sjuårig flicka låg och sov. I dag kommer domen där fyra personer står åtalade efter den vilda skottlossningen i ett bostadsområde i Konga, i Tingsryds kommun, i maj.

Det är fyra män som är mellan 21 och 36 år gamla som står åtalade i Växjö tingsrätt. Misstankarna rör bland annat försök till mord, grovt vapenbrott, grovt olaga hot och framkallande av fara för annan. 

Det var på kvällen den 14 maj som tre män ska ha åkt till huset i Konga beväpnade med en pistol. När de anlände till platsen startade en diskussion med boende i huset. Anledningen till diskussionen ska ha varit en pengaskuld.

Vild skottlossning

Sedan utbröt ett tumult med vild skottlossning. Enligt åklagaren avlossade en av männen sex skott mot bostaden där två personer befann sig. En av dem som besköts besvarade då elden och träffade ett fönster i grannhuset. Därför är han också en av de åtalade i ärendet. Två meter bort från skotthålen i grannhuset låg en sjuårig flicka låg och sov. Mirakulöst nog så skadas ingen under händelsen.

Enligt polisen så känner de inblandade varandra sedan tidigare och polisutredningen har varit omfattande. Över 100 personer har hörts och i beslagen finns droger, dopningspreparat och vapen, dock inte de som användes i skottlossningen i maj.

Chattade om skjutningen

Polisen har också säkrat chattkonversationer där skjutningen diskuteras både innan och efteråt. Flera av de inblandade åtalas också för narkotikabrott, så också en femte person, en 21-årig kvinna.

Bilder ur förundersökningen. Foto: Polisen

Samtliga fyra män som åtalas för själva skottdramat nekar till brott. Domen beräknas komma på fredagen klockan 14.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skotten i Konga

Mer i ämnet