Ingemar Idh, räddningschef Foto: SVT/Karin Ahlgren och Helmuth Petersson

Skogsmaskin startade storbranden utanför Kristdala

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten har konstaterat att det är en markberedare, det vill säga en typ av skogsmaskin, som orsakat den stora skogsbranden utanför Kristdala norr om Oskarshamn.

– Vi tycker att det är väldigt förvånansvärt från vår sida. Det finns en vädjan från Länsstyrelsen och en vädjan från kommunerna i Kalmar län att göra begränsade insatser i skog och mark. I det här fallet har man inte gjort en bra riskbedömning, säger Ingemar Idh, räddningschef vid räddningstjänsten i Oskarshamn.  

Det är ännu oklart om det kommer bli några rättsliga efterspel av händelsen.  

Oskarshamn

– Räddningschefen i Oskarshamn har lyft frågan till Länsstyrelsen och polisen, de ska se vad det finns för möjligheter att göra en rättslig process av det här.  

Vad har du för råd för att det inte ska uppstå fler bränder? 

– Vi har tillsammans med Länsstyrelsen gått ut med en klar vädjan till markberedare och vi har också uppmanat Trafikverket att inte köra i vägsläntar med gräsklippning, för det har också orsakat brand. Vi hoppas att privatpersoner har förstånd att inte grilla utan laga mat på ett annat sätt. Det är snustorrt i våra marker.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oskarshamn

Mer i ämnet