Patrik Nilsson är vd på ett skolfotoföretag i Göteborg. Foto: Patrik Nilsson är vd på ett skolfotoföretag i Göteborg.

Skolfotoföretag: ”Bilder i skolan är en rättvisefråga”

Uppdaterad
Publicerad

Skolfotoföretag menar att det är en rättvisefråga att alla ska få ta skolfoton oavsett vilken kommun man bor i. ”Alla har inte råd att gå till en fotograf på stan” säger vd:n för ett av skolfotoföretagen.

Kungsfoto och Foto Norden är två av skolfotoföretagen i landet. Att kommuner säger upp avtal med dem och att fler funderar på att göra det tycker de är en tråkig utveckling. Patrik Nilsson som är vd på Foto Norden menar att det till och med är en rättvisefråga.

– Alla har inte råd att gå till en fotograf på stan som kostar minst 1500 kronor. Det ska inte spela någon roll vilken kommun man bor i, säger han.

Skolfotografering tas bort

Oliver Lundgren på Kungsfoto menar att bilderna har blivit billigare, att en skolkatalog i dag kostar mellan 50-100 kronor vilket är lägre än förr.

– Debatten om skolfotografering har pågått i flera år, och pendlar fram och tillbaka. Det är en historia som grundar sig i att bilderna var dyrare förr i tiden och då hade inte alla möjlighet att köpa dem, säger Oliver Lundgren.

Samtidigt kostar ett paket med skolkatalog, gruppbild och porträttbilder uppemot 600 kronor.

Avgiftsfri skola

Skolan ska vara avgiftsfri enligt skollagen. I fallet med skolfotograferingen är det inte skolan som tar ut avgiften utan det är ett avtal mellan föräldrar och fotoföretaget, men Hultsfred och Oskarshamns kommun menar att föräldrar ändå kan känna press att köpa fotona och att det är skolan som arrangerar fotograferingarna.

– Vi avsätter tid för fotografering och då blir det en skolaktivitet. Det är vi som har gjort avtal med fotograferingsföretaget och därför blir det en del i skolan, säger Martin Snickars på barn- och utbildningsförvaltningen i Hultsfred.

LÄS MER: Här tas skolfotot bort – anses vara dold kostnad

Kungliga biblioteket

Patrik Nilsson tycker också det är viktigt att skolkatalogerna bevaras för framtiden.

– På kungliga biblioteket kan till exempel en forskare se hur alla nior såg ut i Stockholm på 70-talet, men om skolkatalogerna försvinner så försvinner den möjligheten för framtiden, säger Patrik Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolfotografering tas bort

Mer i ämnet