Foto: SVT

Det här är elevhälsa

Publicerad

Varje kommun ska arbeta för en god hälsa bland elever i förskoleklass och i grundskola, enligt skollagen. Och Skolverket är myndigheten som ska se till att skolorna vet exakt vad de ska uppnå i sitt arbete med elevhälsan.

Skolornas arbete med elevhälsa regleras i skollagen. Elevhälsan omfattar både medicinska och pedagogiska insatser. Den ska främja elevernas ”lärande, utveckling och hälsa” och bedrivs främst förebyggande.

För att kunna jobba med elevhälsa på skolor och förskolor ska det finnas tillgång till skolsköterska, kurator, psykolog och skolläkare. Men det är alltid kommunen som avgör hur mycket personal respektive skola behöver för att kunna arbeta med elevhälsa. Det som avgör är ”lokala behov och förutsättningar”, enligt Skolverket.

Hälsokontroller och värdegrund

Även om elevhälsan främst arbetar med förebyggande åtgärder så får elever också vid behov vända sig till elevhälsan för enkla sjukvårdsinsatser. Och under sin tid i förskoleklass och i grundskolan ska varje elev erbjudas minst tre hälsokontroller av elevhälsan.

Förutom de här konkreta exemplen på vad elevhälsa innebär, så bedrivs också det generella arbetet som rör skolans värdegrund och att motverka kränkande behandling i skolan. Men också undervisning om till exempel droger och samlevnad.

Källa: Skolverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.