Foto: SVT

Sköt flickvännen i huvudet men friades från mord – nu tar hovrätten upp fallet

Uppdaterad
Publicerad

Den 24-årige mannen friades från mord i tingsrätten men dömdes för grovt vållande till annans död efter att ha skjutit ihjäl sin jämnåriga flickvän i Västervik förra året. Under torsdagen inleds förhandlingarna i hovrätten.

Mannen stod åtalad för mord i tingsrätten där han också erkände att han orsakade kvinnans död när han avlossade ett pistolskott som träffade henne i pannan. Men han hävdade i rätten att han inte hade uppsåt att döda henne. 

Efter att tingsrätten friat mannen från mordåtalet men dömt honom, till fängelse i sex år och fyra månader, för grovt vållande till annans död överklagades domen. 

Våldsam relation

Det var i oktober förra året som händelsen utspelade sig i en lägenhet i Västervik. Paret hade haft en turbulent och våldsam relation under flera år och kvinnan bodde under en period på ett skyddat boende. Ett par dagar innan skjutningen ville hon avsluta relationen.  

Mannen ska sedan på nära håll i sovrummet riktat ett laddat vapen mot kvinnan och tryckt på avtryckaren. Under förhandlingarna i tingsrätten uppgav mannen att han kände på avtryckaren för att försäkra sig om att pistolen var säkrad och att det var då ett skott gick av och träffade kvinnan som satt på sängen framför honom. 

Ringde 112 och grät

Tingsrätten konstaterade att det fanns flera omständigheter som talade för att mannen dödat kvinnan med uppsåt – men också omständigheter som talade mot. En av dem är telefonsamtalet till 112 där mannen gråter och skriker efter hjälp. 

Under torsdagen tas fallet åter upp men denna gången i hovrätten. Förhandlingarna är planerade till tre dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.