Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rödlistad Knärot kan möjligtvis hota storsatsning av laxodling i Ankarsrum, menar Magnus Kasselstrand. Foto: Tobias Keller/SVT

Rödlistad orkidé hotar storsatsning av laxodling i Västervik

Uppdaterad
Publicerad

I mitten av maj i år presenterade Västerviks kommun en storsatsning av tomat- och laxodling i Ankarsrum som skapar uppemot 500 arbetstillfällen. Även en solcellpark finns med i planerna. Kostnaden beräknas landa på omkring 3 miljarder kronor. Men den rödlistade orkidén knärot har upptäckts i marken vilket riskerar att hota byggplanerna. 

Innan Västerviks kommun, Linköpings stift och Global Food Parks AB kom överens om byggplanerna i Ankarsrum, genomfördes aldrig någon inventering av de berörda skogsområdena.

Magnus Kasselstrand bor i Ankarsrum och är sedan flera år aktiv som ledamot i styrelsen av Tjust fågelklubb. Han har också ett stort intresse för skog och mark i kommunen.

Hittade arten inom några minuter

När Magnus Kasselstrand undersökte marken av det planerade bygget, tog det bara 20 minuter innan han hittade närmare 150 rödlistade knärotsorkidéer.

– Man få inte skada knärotens växtplats, men ska det göras krävs det dispens från länsstyrelsen. Här finns kring 500 exemplar och det är svårt att se hur en dispens kan ges här, säger Magnus Kasselstrand.

Kommunen vill göra egen inventering

Det är länsstyrelsen som beslutar och utfärdar tillstånd i områden där skog ska avverkas.

– När det gäller detaljplanändringar så ska kommunen genomföra en naturvärdesinventering av det berörda området. Angående knärot är växten genom artskyddsförordningen stark skyddad, säger Martin Unell, enhetschef på naturskyddsenheten Länstsyrelsen Kalmar.

Västerviks kommun vill inte kommentera fyndet av den rödlistade orkidén och meddelar till SVT att kommunen själv vill genomföra en inventering av skogen innan en ändring görs av detaljplanen.

Knärot är lågväxt och blir cirka en decimeter hög. Den har alltid rikligt med utlöpare och bildar mattor av bladrosetter. De vintergröna bladen är äggformade och spetsiga med ett otydligt nätmönster på ovansidan.

Blommorna är ganska små, vita, ludna och sitter i en spiralformad blomställning. Stjälken är finhårig upptill. 

Knärot är sedan 2010 inkluderad i rödlistan som nära hotad (NT). Rödlistningen beror på att population minskar, något som antas vara en följd av intensivt skogsbruk. Det är känt att arten är känslig för skogsavverkning, förmodligen som en följd av att den är anpassad till en skuggig miljö med stabilt mikroklimat.

Källa: SLU Artdatabanken

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer