Magdalena Åhsblom blev etta i rakbanan med kaninen Khaos Gt Ch Heart of the Ocean. Tvåa blev Emma Berntsson Lundberg och Ida Sjöström slutade på tredjeplats. Foto: Sofia Wahlmark

Hoppfullt i Kalmar när SM i kaninhoppning avgjordes

Publicerad

I helgen avgjordes de svenska mästerskapen i kaninhoppning i Kalmar. På plats fanns omkring 100 deltagare och sammanlagt 250 kaniner som gjorde upp om medaljerna i grenarna rakbana och längdhoppning.

Både under lördagen och söndagen har det hoppats och skuttats så det stått härliga till i Iffehallen i Kalmar. 250 kaniner från hela Sverige samlades för att avgöra vem av dem som kunde hoppa både snabbast och längst.

– Vi är väldigt nöjda med arrangemanget i år. Vi har sett många fina resultat och tävlingsandan har varit god bland både människor och kaniner, säger Sofia Wahlmark, ledamot i Kalmarortens kaninhoppares styrelse.

Det applåderas och tjoas ordentligt i bakgrunden. Under längdhoppsfinalen har en kanin just rivit ut sig på längden 250 centimeter.

– Det är en fin längd så publiken tyckte nog att det var värt en applåd ändå, säger Sofia Wahlmark.

Två olika grenar

Under lördagen genomfördes grundomgången i rakbana, en gren där kaninerna ska ta sig över en rad olika höga hinder, och  i dag har finalerna i både rakbana och längdhoppning avgjorts. För närvarande innehas det svenska rekordet, som också är världsrekordet, i längdhoppning av kaninen Miss Pinky's Grand Champion Harajuku. 301 centimeter hoppades den gången. I helgens tävlingar slutade Harajuku på en 6:e plats efter tre misslyckade försök på 250 centimeter.

Elin Johansson blev etta i längdhoppet med kaninen Starlights Ch Aurora. Tvåa blev Maria Melander och Wilma Jonsson slutade på tredjeplats. Foto: Sofia Wahlmark

Hoppfulla resultat

Vann gjorde ekipaget Starlights Champion Aurora och Elin Johansson som klarade 270 centimeter. I rakbana gick guldmedaljen till Magdalena Åhsblom och kaninen Khaos Great Champion Heart of the Ocean som hade endast ett fel i samtliga tre omgångar.

Vilken är tjusningen med kaninhoppning?

Gemenskapen bland utövarna. Alla är trevliga och vi har alltid roligt. Sen så är kaninen ett underskattat djur, tycker jag. Många tror kanske att de mest bara sitter i sin bur, men i själva verket är de väldigt aktiva. Låter man dem blomma ut är de väldigt hund- eller kattlika faktiskt, berättar Sofia Wahlmark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.