Uppvidinge kommun går ihop med sex andra – för att skapa en gemensam kanal för visselblåsare. Hör mer i klippet. Foto: SVT.

Småkommunerna går samman för visselblåsare: ”Kan inte garantera anonymiteten själv”

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt lagförslag ställer högre krav på att skydda personer som larmar om missförhållanden. I Kalmar och Kronobergs län planerar många småkommuner att gå ihop – för att garantera säkra vägar för visselblåsare.

SVT Nyheter Småland har tidigare skrivit om det nya lagförslaget, regeringen presenterade sin proposition förra veckan. Lagförslaget innebär bland annat att alla kommuner inför särskilda rapporteringskanaler för visselblåsare.

Förutom anställda ska bland annat arbetssökande, egenföretagare och praktikanter skyddas av lagen. Uppgifter om visselblåsares identitet ska skyddas genom regler om tystnadsplikt och sekretess. Större verksamheter, som kommuner och regioner, blir skyldiga att införa egna visselblåsarkanaler.

En enkät som SVT Nyheter Småland har skickat till samtliga kommuner (se svaren i faktarutan) i Kalmar och Kronobergs län visar att många av de små kommunerna i länen planerar att gå samman för att skapa gemensamma kanaler.

”Inte nervös”

I Uppvidinge kommun fick den tidigare kommunchefen sparken efter kritik från medarbetare för fyra år sedan. När SVT träffar den nuvarande kommunchefen, Anne Hallberg, har hon precis haft ett möte med de andra kommuncheferna i länet om hur de ska skydda just medarbetare som slår larm.

– Vi pratade just om integriteten och anonymiteten och en liten kommun kanske inte kan garantera den fullt ut, säger Anne Hallberg.

Vad är svårigheten i en liten kommun?

– Om vi skulle ha det själva kan det finnas en liten, liten risk att man skulle kunna följa vem som anmält någonting. Bara känslan av att det skulle kunna vara en brist i integritet, då är det klart bättre med en större grupp.

Egen kanal i Växjö

Växjö är den enda kommunen som har startat en extern visselblåsarkanal. Resten av kommunerna i Kronobergs län diskuterar att gå ihop och göra gemensam upphandling.

Samma bild kommer från kommunerna i Kalmar län, även om inget är beslutat.

– Vimmerby kommun har i dag ingen inarbetad kanal för visselblåsare, men frågan om en sådan funktion har lyfts internt och vi kommer att arbeta vidare med den. Det diskuteras också om möjligheten med en eventuell länsövergripande samverkan, svarar kommunikationschefen Anna Erlandsson Karlsson i ett mail.

Kommun för kommun – så ska de skydda visselblåsare

Nybro

”Vi håller på och tittar på detta gemensamt i länet.”

Vimmerby

”Vimmerby kommun har i dag ingen inarbetad kanal för visselblåsare, men frågan om en sådan funktion har lyfts internt och vi kommer att arbeta vidare med den. Det diskuteras också om möjligheten med en eventuell länsövergripande samverkan.”

Mönsterås

”Den rutin vi använder är att det ska gå via fackliga organisationen eller HR-avdelningen. Dock är detta inte tillräckligt för att uppfylla en kommande lag vilket gör att vi tittar på en extern lösning”

Borgholm

”En riktlinje och rutin finns som håller på att arbetas in via en e-tjänst. I dagsläget går tjänsten där man kan vara anonym till personalkonsulent som ska vara opartisk att pröva om det faller under funktionen eller ska hanteras som annan avvikelse (tex synpunkt eller avvikelsehantering inom omsorg). Om det är en oegentlighet lyfts frågan i personalutskottet för att härefter utredas av extern part (juridisk byrå) alternativt direkt till den externa parten. Länets kommuner diskuterar om att ha en gemensam oberoende funktion.”

Tingsryd

”Vi jobbar just nu med att starta upp en funktion för visselblåsning.”

Växjö

”Kommunen har en upphandlad anmälningsfunktion som även gör den initiala bedömningen. Därefter kontaktas jag (säkerhetschefen) och/eller HR chef för vidare hantering. Ärenden kan utredas vidare av oss eller köper vi utredningstjänsten av upphandlad leverantör. Som anmälare kan du vara helt anonym, anonym för Växjö kommun (ej för leverantör) eller ej anonym.”

Uppvidinge

”På tjänstepersonnivå utreder vi om vi kan komma att samarbeta med andra mindre kommuner pga av att integriteten är ytterst viktig. Vi är inte helt framme i detta ännu”

Västervik

”Vi har i våra riktlinjer mot mutor och oegentligheter en rutin med olika tillvägagångssätt på hur man kan anmäla – gå till sin chef, anmäla till HR alternativt anmäla det via ”Synpunkter/klagomål” på vår hemsida. Vi kommer att se över om vi behöver förändra våra arbetssätt i och med den nya lagstiftningen som är antågande.”

Högsby

”Beslut är taget av kommunchef i maj om att personalchef ska ta fram ett förslag på och beslutsunderlag till personalutskottet om att Kommunstyrelsen ges ett uppdrag att införa visselblåsarfunktion innan 16 december. Bra om det framgår information om vad funktionen innebär, vad vi behöver göra själva i kommunen och vad en upphandlad extern part förväntas ansvara för.”

Emmaboda

Vi har tagit beslut kring att det ska införas, och håller på att utreda förutsättningarna för hur det ska fungera.”

Markaryd

”Kommunstyrelsens arbetsutskott har beslutat att ge kommunchefen i uppdrag att ta upp frågan om en gemensam Visselblåsarfunktion i kommunchefsnätverket.”

Kalmar

”Du kan som medarbetare eller medborgare anmäla avvikelser, klagomål eller felanmäla. Vi kommer se över rutinerna utifrån kommande lagstiftning.”

Älmhult

”Har tagit beslut om att införa visselblåsarfunktion. Inte klart hur det ska göras”

Torsås

”Det kan bli Kommunförbundet i Kalmar län som handhar denna funktion för länets samtliga kommuner i syfte att säkerställa en klanderfri hantering av de eventuella ärenden som kan bli aktuella. ”

Hultsfred

”Vi avser att ta fram en rutin för detta till hösten utifrån kommande lagstiftning.”

Mörbylånga

”Frågorna utreds just nu. Sannolikt kommer vi att ha en extern funktion/dela funktion med andra kommuner. Anonymitet ska vara en möjlighet.”

Alvesta

Har ej svarat

Ljungby

”Finns en etablerad fastställd intern rutin inom ramen för befintlig lagstiftning (2016). Anmälan om allvarliga missförhållanden görs skriftligt till personalchefen. Anmälan utreds internt av specifikt utsedd grupp bestående av personalchef, säkerhetssamordnare, kommunjurist. Pågår arbete med översyn/komplettering mot bakgrund av pågående lagstiftningsarbete och lokal politisk motion som antagits.”

Oskarshamn

Har ej svarat

Lessebo

”Vi kommer att införa en visselblåsarfunktion. Det kommer att bli lagstadgat att kommunen ska ha en i drift senast 2022-07-17. Vi har påbörjat arbetet med att se över om vi kan samverkan med annan kommun gällande funktionen. Uppdraget ligger hos upphandlingschef. Vår ambition är att ha funktionen under hösten 2021. ”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.