Hör säkerhetschefen Marcus Holmqvist berätta om hur Växjös visselblåsarkanal funkar. Foto: Olof Peterson/SVT

Chefen ska inte kunna mörka – så funkar Växjös nya visselblåsarkanal

Publicerad

Den som anmäler allvarliga missförhållanden i Växjö garanteras anonymitet – och chefen inte ska kunna mörka. Så fungerar den externa visselblåsartjänsten.

Sedan årsskiftet kan alla anmäla missförhållanden som korruption, jäv eller felaktig användning av skattepengar i Växjö kommun till en extern tjänst.

Tjänsten, som kommunen betalar runt 80 000 kronor per år för, gör att utpekade chefer inte ska kunna spåra den som anmält.

”Trygghet för våra medborgare”

SVT Nyheter Smålands enkät visar att Växjö är den enda kommunen i Kalmar- och Kronobergs län som har en sådan funktion idag. Den ska också leva upp till kraven i den nya lagen, som regeringen har föreslagit.

– Vi skapar en trygghet för våra medborgare och medarbetare att kunna anmäla utan att det finns risk för repressalier, säger säkerhetschefen Marcus Holmqvist.

Hör mer om hur det funkar – och hur utpekade chefer inte ska kunna mörka missförhållanden – i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.