Foto: Arkivbild

Småland har återhämtat sig efter stormen

Uppdaterad
Publicerad

Tidigt på lördagsmorgonen öppnades de flesta tåglinjerna för trafik igen, och nästan alla har fått tillbaka strömmen. Men det är fortfarande halt på vägarna.

Klockan åtta på morgonen öppnades tåglinjerna i södra Sverige igen, med några undantag. Det går fortfarande inga tåg på sträckorna Nässjö – Hultsfred, Oskarshamn – Hultsfred samt Kalmar – Linköping.

– Vi hoppas kunna öppna någon av de sträckorna i dag, men vi kan inte ge någon tidpunkt förrän lite senare. Man har indikationer på fel på banan som behöver åtgärdas, säger Thomas Pihl på Trafikverkets pressjour.

Stormen Sven i Småland och på Öland

Man får dock räkna med förseningar på tågsträckorna.

150 strömlösa

Vid halv tolv på lördagsförmiddagen var 150 av Eons kunder i Smålandslänen strömlösa. Stormen Sven hade inte lika stor påverkan på elnäten i Småland som Simone hade i november, men fortfarande har omkring 5000 hushåll blivit strömlösa någon gång under perioden. Nu saknar 51 hushåll i Jönköpings län, 85 i Kalmar län och 43 i Kronobergs län ström.

Vinterväglag på vägarna

Det är fortfarande mycket halt på vägarna runt om i länen, vilket har orsakat en del trafikolyckor och andra störningar. Värst är det, enligt Trafikverket, i norra och östra Småland.

Tjugo över tolv voltade en bil i diket utanför Orrefors. En person ska ha befunnit sig i bilen men har enligt uppgift kunnat ta sig ut själv. Räddningstjänst och ambulans är på väg till platsen.

Klockan 10 på lördagsförmiddagen åkte en personbil av vägen och landade på taket i diket vid länsväg 844 i Tenhult. I bilen färdades fyra ungdomar varav en kvinna klämdes fast så svårt att räddningstjänst fick klippa upp bilen för att få ut henne. Två fick avföras med ambulans till sjukhus med till synes lindriga skador. Enligt polispatrullen på plats ska det ha varit mycket halt där olyckan skedde.

En timma senare körde två personbilar in i varandra på riksväg 32 vid Sundhultsbrunn, mellan Tranås och Aneby. En av bilarna ska ha kört in i baken på den andra bilen. Inga ska ha skadats, men trafikstörningar i södergående riktning är att vänta. En av förarna blåste positivt för alkoholpåverkan och är nu på väg till polisstationen för en grundligare undersökning.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Sven i Småland och på Öland

Mer i ämnet