Foto: Jan-Eric Lundberg

SMHI: ”Inget regn i sikte”

Uppdaterad
Publicerad

Smålands sjöar och åar är i stort behov av vatten. Men något regn syns inte i prognoserna den närmsta tiden.

– Vi har inget regn i sikte som det ser ut just nu, säger Göran Lindström, vakthavande hydrolog på SMHI, Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut.

Som vi tidigare har berättat om står vattnet i Smålands sjöar lågt efter sommarens torka. I augusti gick Älmhults kommun ut och varnade båtförare för sjön Möckelns ovanligt låga vattennivå och nu är vattenståndet snart nere på rekordlåg nivå.

Låg vattennivå

SMHI får dagligen in uppgifter om vattenståndet i Möckeln. Vattennivån är just nu den lägsta sedan 1934 – 90 centimeter under medelvattennivån.

”Fortsätter att sjunka”

– Antagligen kommer det rekordet att slås eftersom vattennivåerna fortsätter att sjunka, säger Göran Lindström.

Även i övriga vattendrag där SMHI gör mätningar är nivåerna lägre än vanligt. I sjön Vikaren i Gnosjö kommun står vattnet lågt och i Alsterån i Mönsterås kommun är vattennivån en tredjedel av vad den brukar vara.

Möckeln sticker ut

– Vattenståndet är över lag ovanligt lågt men Möckeln sticker ut eftersom den reagerar väldigt långsamt på väderväxlingar, det är en stor sjö med ganska lite tillrinning, säger Göran Lindström.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Låg vattennivå

Mer i ämnet