Hör SMHI:s meteorolog, Therese Fougman, berätta mer om det kraftiga skyfallet i Älghult i Uppvidinge kommun. Foto: SVT, Uppvidinge kommun

SMHI om regnovädret i Älghult: ”Osannolikt men inte omöjligt”

Uppdaterad
Publicerad

Uppvidinge kommuns mätningar visar att det föll 165 millimeter regn på två timmar i Älghult i lördags. Enligt SMHI är det ovanligt och extremt mycket regn. 

– Det är osannolikt, men det är inte omöjligt heller. Jag har aldrig varit med om att vi har haft de mängderna knappt på ett dygn, säger meteorologen Therese Fougman.

SMHI:s radarbilder visar att det började regna runt 16.30 i lördags och det regnade kraftigt fram till 20-tiden. De har inga siffror på hur mycket regn som föll men Therese Fougman, meteorolog på SMHI, tror att det snarare föll 165 millimeter på fyra timmar i stället för två.

– Spontant låter det lite för mycket för att jag ska tro på det, men jag kan inte säga att det inte har hänt. Men att det har kommit mycket, det betvivlar jag inte. Det var kraftiga regnskurar och åska i området, säger hon.

16 centimeter på en kvadratmeter

Therese Fougman berättar att 160 millimeter regn på en kvadratmeter blir 16 centimeter högt, vilket kan förklara översvämningarna i Älghult som som fick 165 millimeter regn under kort tid.

– Det är väldigt ovanligt, men ibland dyker det upp sådana här kraftiga regnskurar. De är som att vrida på en dusch eller att vi har en påse med vatten och drar upp dragkedjan.

Hör meteorologen Therese Fougman berätta mer i klippet ovan om skyfallet i Älghult.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.