Hör smittskyddsläkaren Lisa Labbé Sandelin berätta mer om sina mandat att stänga Ölandsbron Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT/SVT

Tydligt besked – smittskyddsläkaren får inte stänga Ölandsbron

Uppdaterad
Publicerad

Under en presskonferens i slutet av förra veckan berättade Lisa Labbé Sandelin att de diskuterat om smittskyddsläkaren får stänga Ölandsbron för att stoppa smittspridning. Nu vet hon med säkerhet att det inte går. 

– Som smittskyddsläkare har jag inte mandat att stänga Ölandsbron, säger Lisa Labbé sandelin till SVT

Andra åtgärder

Däremot kan hon ta till andra åtgärder om det visar sig att många är smittade.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

– Smittskyddsläkaren kan sätta mindre områden i karantän. Folkhälsomyndigheten kan spärra av ett område om det finns smitta i området, men då handlar det framförallt om att hindra personer som är smittade från att ta sig ut.

Fler intensivvårdas

Frågan om att stänga bron blev aktuell när Folkhälsomyndigheten meddelade att reserestriktionerna lättas under sommaren. Det kan få konsekvenser i Kalmar län.

– Tyvärr har vi nu sett en ökning av antalet personer som behöver intensivvård och faran är inte alls över här i vårt län, säger Lisa Labbé sandelin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet