Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Region Kalmar läns smittskyddsläkare, Lisa Labbé Sandelin, befarar en tredje våg av coronasmitta. Foto: Niclas Wimmerberg/SVT.

Smittskyddsläkaren: ”Kan vara en begynnande tredje våg”

Uppdaterad
Publicerad

Mönsterås kommun är en av de kommuner som just nu är hårdast drabbad av covidsmitta i Kalmar län. På Ljungnässkolan har man fått stänga på grund antalet bekräftade covidfall, ett 50-tal elever och personal beräknas vara smittade. Enligt smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin kan det vara tal om en tredje våg i länet.

Covidfallen i Kalmar län ökar återigen efter en nedgång sedan årsskiftet. Smittan ökar i alla kommuner men de kommuner som i dagsläget har högre aktivitet är Västerviks, Mönsterås och Oskarshamns kommun.

– Det kan mycket väl tänkas att det är en begynnande tredje våg, säger Lisa Labbé Sandelin.

I Mönsterås fick Ljungnässkolan för snart två veckor sedan stänga på grund av flera bekräftade covidfall. Lisa Labbé Sandelin menar att det finns en uttalad samhällsspridning i Mönsterås med många fall kopplade till just skolan. Men hon poängterar att det också finns andra fall med koppling till andra ställen.

– Det är nog mycket en återspegling på vad som rör sig i samhället, säger hon.

Pekar på den brittiska mutationen

Ännu finns ännu inga svar på om något av covidfallen är någon av virusmutationerna. Men enligt Lisa Labbé Sandelin kan det vara den brittiska mutationen som fått fäste i Mönsterås.

– Det har gått väldigt fort och väldigt många har blivit smittade, vi misstänker att det rör sig om en av de här varianterna. Framförallt den brittiska som har en högre smittsamhet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet