Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Centrallasarettet i Växjö. Foto: Danijel Ivic/SVT

Sjukhusen i Kronoberg i stabsläge efter snabb ökning av covidpatienter

Uppdaterad
Publicerad

Antalet patienter med covid-19 som vårdas på sjukhus i Kronoberg är nu uppe på 18. Det är nästan fördubbling på ett dygn.

Just nu vårdas 18 (varav 2 på intensiven) personer på sjukhus med covid-19 i Kronoberg. Det är en kraftig ökning sedan måndagen då den siffran var 10 personer. Backar man ytterligare fyra dagar var antalet inneliggande 4 stycken.

Platsläget överansträngt

Samtidigt är platsläget på sjukhusen ansträngt med överbeläggningar på många avdelningar. Sjukhusen går därför upp i stabsläge.

– Vi har valt att gå upp i stabsläge för att bättre kunna kraftsamla men också signalera att det här är på allvar. Infektionsavdelningen är sedan i förra veckan en covid-19-avdelning. Den här pandemin är inte över, säger Maria Wiltz, sjukhuschef.

De senaste inneliggande patienterna som tillkommit har diagnostiserats medan de legat på sjukhus. Det finns också exempel på patienter som kommit in med symtom och först testat negativt, men vid ett andra test testat positivt för covid-19.

Operationer ställs in

Den kommande veckan ställs planerade operationer som kräver slutenvård in. Det görs för att hålla nere antalet inneliggande patienter och för att frigöra personal som kan täcka upp där sjukfrånvaron är hög.

– Det som skiljer situationen nu från läget i våras är att det nu är mycket mer fullbelagt på sjukhusen. Samtidigt är det förkylningstider och mycket personal är hemma sjuk, säger Maria Wiltz.

Antalet dödsfall med covid-19 i Kronoberg är 111.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Clas Hjertqvist, verksamhetschef för akutklinikerna i Ljungby och Växjö. Här utanför coronatälten i Växjö som snart tas bort. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer