Linnéuniversitetet i Växjö. Foto: Danijel Ivic/SVT

Söktrycket till Linnéuniversitetet minskar

Uppdaterad
Publicerad

Det är färre som söker till högskolan våren 2019, det står klart efter att Antagning.se stängde sin anmälan vid midnatt den 15 oktober. På Linnéuniversitetet i Kalmar och Växjö har söktrycket minskat betydligt mer än genomsnittet i landet.

33 047 personer har skickat in sin ansökan till Linnéuniversitetet till våren 2019 och det kan jämföras med våren 2018 då 39 553 personer sökte, vilket är en minskning på drygt 16 procent. 

I landet har söktrycket bara minskat med en procent jämfört med vårterminen 2018 

– Antalet sökande fortsätter att minska för tredje våren i rad. Nedgången beror främst på högkonjunkturen – i goda tider väljer många att jobba i stället för att gå vidare till högskole­studier, säger Maria Linna Angestav, ställföreträdande generaldirektör på Universitets- och högskolerådet, i ett pressmeddelande. 

Jurist och läkare i topp bland utbildningarna 

Den populäraste utbildningen är Stockholms universitets juristprogram, som 1 491 sökande har som förstahandsval. Sedan följer Karolinska institutets läkarprogram med 1 323 sökande och Lunds universitets juristprogram med 1 198. 

Det populäraste programmet på Linnéuniversitetet är Socionomprogrammet med 1 168 sökande. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.