Hör Jysks kommunikationschef förklaring till hur sängarna hamnat på sopberget. Foto: Olof Peterson

Märkliga fyndet på sopberget: 20 oanvända sängar i originalförpackning

Uppdaterad
Publicerad

Mitt uppe på sopberget i Marhult, bland byggmaterial och annat osorterat skräp, ligger ett 20-tal inplastade sängar från Jysk – till synes helt oanvända. 

— Det är ett mysterium hur de har hamnat där, säger Daniel Person, kommunikationschef på Jysk. 

Efter att SVT Småland visat bilder från sopberget har en intensiv sängjakt startat hos sängföretaget.

— Vi kan se i våra register att vi inte hanterat den här mängden sängar av denna modell på flera år, säger Daniel Persson till SVT.

Sopberget i Marhult

Sängarna är av en enkel modell och kostade 2000 kronor när de fanns ute till försäljning, så sent som för två år sedan. Hur de hamnat på en gammal sågverkstomt med miljöfarligt avfall i Kronoberg kan Jysk inte svara på.

— Det kommer inte från våra butiker, och inte från vårt lager. Det ska inte heller vara några kvalitetsfel på sängarna, säger Daniel Persson.

”Våra sängar ska inte vara ute i naturen”

Nu undersöker sängföretaget om de själva kan frakta bort sängarna från platsen. Men eftersom det pågår en förundersökning om grovt miljöbrott på privatägd mark är det inte självklart hur det ska gå till.

— Det är inte helt lätt att städa bort. Vi vill inte göra något innan vi får klartecken från polisen, säger Daniel Persson och fortsätter:

— Hade vi vetat hur de hamnat där hade vi kunnat ha ett samtal med den parten, men nu vet vi inte det.

Varför är det viktigt för er att inte ha era sängar på ett sopberg?

— Våra sängar ska inte vara ute i naturen. Vi vill återvinna våra möbler, och någonstans i kedjan har det gått fel. Eftersom vi tillverkat den här produkten är det minsta vi kan göra att flytta på dem, om det går, säger Daniel Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sopberget i Marhult

Mer i ämnet