Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Mattias Pedersen, kommunens miljöinspektör, berätta om turerna med sopberget i Marhult. Foto: Kajsa Oscarson

Svårt för kommunen att agera mot sopberget: ”Lagstiftningen bör ses över”

Uppdaterad
Publicerad

I höstas skickade Uppvidinge kommun in en polisanmälan om miljöbrott på sågverkstomten i Marhult. Nu visar nya mätningar att mängden avfall är dubbelt så stor än vad man tidigare trott.

Tidigare uppskattades den totala mängden avfall på sågverket till över 10 000 ton, varav drygt 6000 ton klassades som farligt avfall från de giftiga högarna med nermalda bildelar. Nyligen gjorde kommunen om mätningarna med 3D-teknik för att ha korrekta uppgifter inför en eventuell rättegång.   

– När vi räknade om kollade vi densitet på olika material och fick en schablonvikt. Det har överskridits med det dubbla, säger miljöinspektören Mattias Pedersen.   

Nu uppskattas mängden osorterat skräp till 16 000 ton. Och det giftiga högarna med nermalda bildelar landar också på 16 000 ton. Totalt blir det 32 000 ton sopor som samlats på hög i Marhult.

– Och vi har räknat rätt lågt, säger Mattias Pedersen om mätmetoden.

Tidskrävande arbete 

Återvinningsföretagen som hyrde in sig på sågverkstomten var tvungna att redovisa för kommunen vilken typ av avfallsverksamhet de tänkt bedriva.

– Ansvaret ligger på företagen och på fastighetsägaren, säger miljöinspektör Mattias Pedersen till SVT. 

När uppgifterna om var avfallet kom ifrån och hur det transporterats dit uteblev började kommunen misstänka att Marhult blivit en plats för illegal sopdumpning. 

”Komplicerad juridisk situation” 

Företrädarna för företaget som lämnat osorterade sopor i Marhult hade flera konkurser bakom sig när de ansökte om miljöfarlig verksamhet hos kommunen.  

Kunde kommunen anat att något inte stod rätt till? 

– Miljö- och byggnadsnämnden får inte använda personers bakgrund för att neka någons verksamhet när det kommer till avfallsverksamhet.

Varför har kommunen inte gjort något tidigare? 

– Det visar sig först efter ett tag att man misskött en verksamhet. Då kan vi använda oss av administrativa verktyg, som föreläggande och vite, men allt sådant tar tid. Det är en komplicerad juridisk situation.

– Man kan fråga sig om lagstiftningen bör ses över när det kommer till avfallsbranschen, säger Mattias Pedersen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Osorterade sopor och nermalda bildelar dumpas på en industritomt i Marhult. Se turerna kring soptippen i klippet. Foto: Privat

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sopberget i Marhult

Mer i ämnet