Se Annie Hultqvist visa råttornas framfart i hönshuset. Foto: Privat / SVT

Här härjar stora råttor i hönshuset – hon har fångat 55 på två veckor

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Annie Hultqvist haft hästar, höns och katter i flera år har hon aldrig haft problem med skadedjur som råttor. Inte förrän fram tills nyligen, när hönshuset invaderades av råttor, vilket Smålandsposten tidigare rapporterat om.

– Vi har aldrig haft råttor tidigare, det började när sophögarna dök upp, säger Annie Hultqvist. 

Annie Hultqvist bor någon kilometer från sopberget i Marhult. Sedan avfall och slaktrester dumpats på det gamla industriområdet började hon få ovälkommet besök av råttor.

Hon misstänker att skadedjuren kommer från sophögarna på det gamla sågverket i Marhult. 

Sopberget i Marhult

– När råttorna kom kände jag att det här går överstyr, så jag började forska i var de kunde komma ifrån, säger Annie Hultqvist.

På polisens provtagningarna från sophögarna visar resultatet på att slaktavfall förekommit på platsen.

55 råttor på två veckor

Under två veckor i våras fångade Annie Hultqvist själv in 55 råttor. Men det räckte inte utan hon fick kontakta kommunen som i sin tur anlitade skadedjursbekämpare. Råttgift placerades i byn och hönshuset hemma hos Annie Hultqvist fick lugn och ro.

– Men till hösten finns risken att råttorna kommer tillbaka enligt skadedjursbekämparna, säger Annie Hultqvist.

Flera grannar till Annie Hultqvist har också haft problem med råttor, men framförallt av fiskmåsar och kajor som cirkulerar i byn.  

– De har fått sätta upp ljudanordningar som ska mota bort råttorna, säger Annie Hultqvist.

150 000 kr i vite

I maj 2021 fick Uppvidinge kommun själva betala drygt 200 000 kronor i saneringskostnader. Kommunen hotade även fastighetsägaren med vite på 150 000 kronor om inte åtgärder för att få bukt med råttorna presenterades inom två veckor.

Nu har den tiden passerats.

– Vi har varit i kontakt med fastighetsägaren som agerat och kontaktat egna sanerare. Vi ska försöka bedöma om det är en vettig saneringsfirma, och om det är okej finns det inget behov av att begära ut vitet, säger Mattias Pedersen, miljöinspektör på Uppvidinge kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sopberget i Marhult

Mer i ämnet