Sorg och vrede bland kunder efter SVT:s rapportering

Uppdaterad
Publicerad

Konsumenter vi pratat med i Jönköping reagerar nu starkt på uppgifterna.

När det larmas om vidriga slakttransporter av till exempel grisar, får och kor brukar konsumtionen av höns och kyckling öka istället. När SVT nu rapporterar om transporter där tusentals kycklingar från Småland dött på väg till slakteriet i Skåne reagerar de kunder Jönköpingsnytt träffat utanför en livsmedelsbutik med ilska och sorg.

”Bedrövligt”

– Det är bedrövligt! Djurplågeri, säger Ronny Olsson efter att ha sett bilderna på kycklingarna som trampats ihjäl och kvävts till döds under transporten från uppfödaren söder om Växjö till slakteriet i Skåne.

SVT granskar kycklingtransporterna

Men han tänker inte sluta äta kyckling.

Har slutat köpa kyckling

Lisbeth Wettermark däremot säger att hon slutade köpa kyckling för flera år sen just därför att hon upplever att de föds upp och transporteras under vidriga, plågsamma förhållanden.

– Det är ekonomin, pengarna som styr, säger Lisbeth Wettermark och hon får medhåll av kunden Irene Renfjord.

– Det handlar om girighet och att uppfödare och transportörer inte ser kycklingar som levande varelser som kan känna smärta.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar kycklingtransporterna

Mer i ämnet