Saneringen av lastfartyget har kostat staten cirka 11,5 miljoner kronor. Foto: TT/Kustbevakningen

Specialbyggd container ska fånga upp olja från läckande fartyg

Uppdaterad
Publicerad

En specialbyggd container ska sänkas ner i Östersjön och läggas på det förlista fartyget Finnbirch utanför Öland. Förhoppningen är att samla upp oljan som sipprar ut från den läckande tanken.

– Just håller vi på att bygga en container som vi modifierar så att vi kan lägga ner den på fartyget upp och ner. Sen ska oljan fångas upp med en lång slang som kopplas på, säger Fredrik Lindblom som är räddningsledare på Kustbevakningen.  

Det är Kustbevakningen och Havs- och vattenmyndigheten som hanterar ärendet med lastfartyget Finnbirch som förliste utanför Öland 2006. I december förra året upptäcktes det att vraket läckte dieselolja från sina tankar.

Ska tömmas en gång i veckan

I nästa vecka hoppas kustbevakningen att de ska kunna sänka ner containern. 

– Den är rätt liten, bara på sex kubik. Så vi kommer behöva tömma den en gång i veckan med ett av våra miljöskyddsfartyg, säger Fredrik Lindblom. 

Det finns omkring 80 000 liter diesel i tankarna på Finnbirch som ligger förlist på drygt 80 meters djup, cirka 13 nautiska mil utanför Ölands östra kust. Läckaget som upptäckts är litet. 

– Om det fortsätter i den takten borde det ta 50 till 60 dygn innan allt har sipprat ut, säger Fredrik Lindbom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Borgholm

Mer i ämnet