”Många drabbas av psykisk ohälsa och ångest, säger Thomas Hofmarcher, hälsoekonom vid Institutet för hälso- och sjukvårdsekonomi. Foto: SVT/Karin Ahlgren

Spelproblemen kostar samhället 14 miljarder varje år

Uppdaterad
Publicerad

Spelmissbruk kan få förödande konsekvenser för den som spelar men det slår också mot samhället. En ny studie visar att spelproblemen kostar stora summor varje år.

Runt fyra procent av Sveriges befolkning beräknas spela för mycket. Av dem har 45 000 allvarliga spelproblem, deras tankar kretsar nästan bara kring spel och hur de ska få ihop mer pengar att spela för.

Men det är inte bara individens liv som påverkas, spelproblemen ger också stora kostnader för samhället. En ny studie från Institutet för hälso-och sjukvårdsekonomi i Lund, visar att det handlar om cirka 14 miljarder kronor per år.

Spelberoende

Flera olika typer av kostnader

Kostnaderna delas in i tre olika kategorier. Den första är direkta kostnaderna.

– Det är det som går åt till att hjälpa människor, som behandling av spelberoende och skuldrådgivning. Många drabbas också av psykisk ohälsa och ångest, säger Thomas Hofmarcher, hälsoekonom vid Institutet för hälso- och sjukvårdsekonomi.

Kostnader för Kronofogden ingår också, många med spelberoende hamnar där efter att ha lånat pengar till spel. En del begår brott för att finansiera sitt spelande och det leder till kostnader för polis- och domstolsväsendet.

Den andra kategorin är indirekta kostnader.

– Det är pengar som samhället går miste om när personer med spelproblem blir arbetslösa eller spelar på arbetstid och inte bidrar på jobbet.

Depression och ångest

Den sista kategorin handlar om livskvalité hos den som är fast i ett spelmissbruk.

– Den är svårast att värdera, säger Thomas Hofmarcher.

Det kan handla om depression och ångest men också om fysiskt våld. Det kan förekomma när den som spelar inte kan lämna tillbaka pengarna till personen den lånat av.

Hur kan kostnaderna minskas?

– Med behandling och genom att bli bättre på att hitta personerna som behöver den. Det är viktigt att uppmärksamma människor på vad det finns för hjälp att få, säger Thomas Hofmarcher.

Rapporten: Samhällets kostnader för spelproblemen i Sverige

Institutet för hälso- och sjukvårdsekonomi har genomfört studien på uppdrag av Folkhälsomyndigheten och Jämlikhetskommisionen.

Kostnaderna för spelproblem har delats upp i tre kategorier:

Direkta kostnader: 1,9 miljarder kronor per år

Indirekta kostnader: 8,5 miljarder kronor per år

Immateriella kostnader: 4 miljarder kronor per år

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spelberoende

Mer i ämnet