Fredrik Ardefors, vd för Svensk däckåtervinning, anser att problemet med att gummigranulat från konstgräsplaner läcker ut i våra sjöar går att lösa, och att omfattningen av läckaget inte gått att säkerställa.
Materialet sjunker ihop
– Man fyller på dessa konstgräsplaner varje år, och då var hypotesen att det försvinner gummigranulat. Men det har sedan visat sig att det inte stämmer, utan det beror på att materialet sjunker ihop och kompakteras, säger Fredrik Ardefors.
Han är väldigt tveksam till tidigare forskning från Naturvårdsverket som visar på att stora mängder gummigranulat försvinner från dessa planer och ut i våra vattendrag.
”Trott att problemet varit större än det är”
– Jag tycker att det är en riktig ”anka” rent ut sagt. Det här har ju lett till att man har vidtagit väldigt mycket åtgärder. Och att man har trott att det har varit ett större problem än det har visat sig vara.
Han menar också att många av de miljömässiga fördelarna med att använda gummigranulat och konstgräs tappas bort och vill att det undersöks vilken total miljöpåverkan konstgräsplaner har på miljön jämfört med naturgrä.
– Ta ett stort perspektiv och jämför vad gödslingen av alla gräsplaner med naturgräs innebär för den totala miljöbelastningen. Jag tycker också att det är fel att det kommer ut spill av gummigranulat. Men det går att hantera, säger Fredrik Ardefors.
Om producentansvaret angående återvinning av gamla bildäck
Svensk Däckåtervinning AB är däckbranschens svar på förordningen om producentansvar för däck (1994:1236) och har till uppgift att organisera insamlingen och återvinningen av alla uttjänta däck. Sedan den operativa starten i januari 1995 har varje år mellan 90 och 100 procent av alla uttjänta däck samlats in.
Förordningen om producentansvar innebär att den som placerar däck på marknaden också måste ta ansvar för hur de hanteras när de tjänat ut. Övervakande myndighet är Naturvårdsverket och kommunens miljökontor.