Nyligen förlängdes det tillfälliga bygglovet för barackerna med dusch-och toalettmöjligheter på migrantboendet utanför Kalmar. Foto: SVT

Stadsmissionen vill starta stödverksamhet för EU-migranter

Publicerad

Stadsmissionen i Kalmar vill starta en råd- och stödverksamhet för hemlösa EU-migranter, ett så kallat Crosroads.

Crossroads finns i dagsläget på fem orter i landet, det skriver Barometern. Nyligen kom beskedet från kommunen att det tillfälliga bygglovet för baracker med dusch-och toalettmöjligheter förlängs vid Salve utanför Kalmar.

Katarina Borgemo, diakon på stadsmissionen, uppskattar att det finns runt 70 EU-migranter i och kring Kalmar.

– Vi kan bara hjälpa dem med basbehov som tak över huvudet och kläder. Vi skulle behöva tänka mer strategiskt och långsiktigt, i dag handlar det om dag för dag och vecka för vecka, säger hon till tidningen.

I praktiken skulle Crossroads skötas av stadsmissionen och bekostas av kommunen. Det är dock oklart vad en sådan satsning skulle komma att kosta, men Katarina Borgemo uppskattar att det handlar om kostnaden för en heltdisanställd projektansvarig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer