Från onsdagen ska elever i årskurs två och tre på Stagneliusskolan i Kalmar åter få fjärrundervisning. Foto: SVT

Stagneliusskolan i Kalmar går över till fjärrundervisning

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen av covid-19 har ökat i Kalmar. Från i morgon, torsdag, blir det därför fjärrundervisning för elever i årskurs 2 och 3 på Stagneliusskolan.

Rektorn för ekonomiprogrammet, Michael Grenstadius, förklarar att Stagneliusskolan hade fjärrundervisning till viss del redan före höstlovet men att skolan nu förlängt och utökat det tidigare beslutet på grund av smittspridningen.

– Anledningen är att de hade en särskild presskonferens för vår region igår och vi såg att smittspridningen hade ökat. Då kände vi att vi behövde ta ansvar. Vårt beslut ger också mindre folk i rörelse och mindre folk i kollektivtrafiken, säger Michael Grenstadius.

Gäller inte alla elever

Fjärrundervisningen kommer gå till som den gjorde i våras och Michael Grenstadius berättar att det är ett upplägg som Stagneliusskolan är bekväma med och har erfarenhet av. Men det är endast årskurs två och tre som ställer om till fjärrundervisning från och med onsdagen. Årskurs ett kommer att fortsätta gå i skolan.

– Årskurs två och tre är erfarna och har jobbat på distans i så många månader innan. Det är ett nytt arbetssätt för många som tar tid att komma in i, säger han.

Rektor Michael Grenstadius menar att det finns en större risk med att låta ettorna övergå till fjärrundervisning i dagsläget.

– Vi anser att det finns ett behov för ettorna att gå i skolan. De är nya på gymnasiet och lärarna är ännu inte helt bekanta med alla elevers styrkor och svagheter.

Vad har ni fått för reaktioner från eleverna?

– Det är blandade reaktioner. Vi har jättemånga elever som vill vara med i skolan och ser inte det här som någon bra utveckling. Men vi försöker utvärdera det här hela tiden så de inte behöver ha fjärrundervisning längre än vad situationen kräver, säger Michael Grenstadius.

Beslutet om fjärrundervisningen gäller fram till den 8 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.