Starka reaktioner efter uppgifter om sexistiska inträdesprov

Uppdaterad
Publicerad

”Det är ren och skär lögn.” Ylva Ekman, som går i årskurs 1 på Lars Kaggskolan i Kalmar, är en av många elever som reagerat starkt på gårdagens mediauppgifter om sexistiska intagningsprocedurer till elevkårens sektioner. Hon har själv sökt till Bara Honor, allmänt förkortad BH. Och kommit in.

– När jag sökte var det mest allmänna frågor. Det enda var att i slutet fick man berätta vem man helst skulle vilja förföra och om man ville, så fick man dansa för den personen. Man man kunde lika gärna sitta och prata och så. Det handlar bara om att bjuda på sig själv och hade inget med sexistiskt att göra. Bara att slappna av och vara sig själv.

Ylva och hennes klasskompis Lovisa Strömblad har håltimme och sitter i solen utanför Lars Kaggskolan, gymnasieskolan som mer eller mindre fick löpa gatlopp i medierna igår. Elevkårens sektioner hade anklagats för att använda sig av allmänt förnedrande intagningar, där tjejer skulle ha uppmanats att suga på en dildo, dansa sexigt, rangordna porrfilmsskådisar och helst ha stora bröst. Det var en jobbig dag, igår, säger båda två.

Sexistiska inträdesprov på elevklubbar

– Det var ju väldigt mycket uppståndelse och snack på skolan. Och många var upprörda eftersom de vet att det inte stämmer.

”En felaktig bild”

Lovisa Strömblad, årskurs 1 Lars Kaggskolan, blev upprörd:

– Jag tycker det är synd att andra får en felaktig bild av vad som hände.

Det här med att ni skulle rangordna skådisar i porrfilmer, stämmer det inte heller?

– Nej, det var jag inte med om, säger Ylva Ekman, som är av dem som antogs till Bara Honor.

Lovisa blev inte antagen, men är lika upprörd som Ylva över medias beskrivning av att tjejer uppmanades suga på dildos och att flickor med stora bröst fick företräde.

– Det stämmer inte. Och sektionen Bara Honor är populärt att försöka komma med i, just för att det är en härlig gemenskap i gruppen.

”Aldrig hört talas om det”

Jonas Hallén är en av Lars Kaggskolans fyra rektorer.

– Jag blev chockad av uppgifterna, som jag fick reda på via media. Jag har aldrig hört talas om det tidigare, säger han.

När han går runt i skolan blir han stoppad av elever som vill prata om det som hänt. En tjej är upprörd över att det hittills bara är killar som kommit till tals. Vi måste prata om det, säger hon. Och Jonas Hallén håller med.

Nollningar som spårat ur

Lars Kaggskolan har tidigare haft problem med nollningar som spårat ur. När elever slängde ägg på varann och någon daskades med en fisk, ja, då satte skolan helt sonika stopp för en 25-årig tradition, hur omtyckt den än var av stora delar av elevkåren. Nu finns inte nollningar längre, utan har ersatts av en allmän festdag som ska inleda varje läsår. Så när Lars Kaggskolan återigen hamnar i dålig dager, då reagerar rektorn likadant som eleverna:

– Så här är inte Lars Kaggskolan. Det som framkommit i media är en missvisande bild. Därför välkomnar jag den utredning som nu ska göras av gymnasieförbundets chef.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sexistiska inträdesprov på elevklubbar

Mer i ämnet