SVT Nyheter Smålands reporter Clary Kroon har arbetat med rapporteringen.

Starka reaktioner på Växjö kommuns krav för sommarjobb

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Smålands rapportering om att Växjö kommun kräver godkända betyg i matte och svenska, eller att ungdomarna får gå i sommarskola, för att få så kallade feriejobb har väckt starka reaktioner i sociala medier.

”Inte rätt att säga att detta kan vara en motivation för struliga elever att skärpa till sig, då detta drabbar även de som inte saknar motivation men ändå har svårt att klara t ex godkänt i matematik och kämpar för att klara det och nå godkänt. De 2 veckorna av sommarskola kommer inte göra någon större skillnad.” skriver signaturen Mimmi Pössi i en kommentar.

Andra har helt enkelt trott att det rör sig om ett aprilskämt.

Växjö

”Inte rätt dag att publicera en sådan här grej. Jag trodde verkligen att det var ett stort fett aprilskämt men satte i halsen när jag gick in på kommunens hemsida. Tydligen vet inte Oliver (M) vad han och hans kollegor håller på med för här har man tagit ett beslut som kommer slå helt fel för en redan utsatt elevgrupp. Vilken exkludering. Var kan man se underlaget för kommunala beslut?”

Men det finns också de som inte enbart är negativa:

”Jag är tudelad. Men utifrån vad jag ser och upplever i skolans värd och hör från anhöriga som har lärlingar både nu och då så är det ett rimligt krav. När man är i den åldern, och sedan resten av livet, är det ju så att man förväntas anstränga sig tillräckligt mycket för att göra ett så bra arbete som möjligt. Godkänt i svenska innebär t.ex. att man kan läsa och skriva, att man har läsFÖRSTÅELSE, att man kan uttrycka sig relevant för situationen och liknande. Godkänt i matematik: du kan grundläggande räkna, förstå siffersamband på basnivå och det behövs i princip i alla yrken och inte minst i livet...” skriver Anna-Lisa Gunnarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet