Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi är många som ser med stor oro på gängkriminaliteten som plågar vårt samhälle, säger statsministern. Foto: Diba Dehnad/SVT

Statsministern om dödsskjutningarna i Kalmar: ”Ett misslyckande”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges statsminister, Magdalena Andersson (S), besökte polisen i Växjö och under en pressträff pratade hon om gängkriminaliteten i landet som sprider sig till orter och områden som tidigare varit relativt fredade.

– Det är ett misslyckande för hela samhället, säger hon.

Att få en genomgång av polisens verksamhet, träffa polisaspiranter och delta i en patrullering – det stod på Magdalena Anderssons (S) schema när hon besökte Växjö under tisdagen.

Senare under dagen höll hon en pressträff där en regeringsnyhet presenterades: Att Sverige nu har fler poliser och polisanställda än vad landet någonsin tidigare har haft -  22382 poliser och 35723 polisanställda.

Fler vill bli polis

Polismyndigheten har alltså nått nya rekord, men också utbildningarna börjar se ett uppsving.

– Nu har vi faktiskt fått glädjande siffror att det är fler som söker till polisutbildningen och att man nu är på väg att fylla platserna, säger hon och fortsätter:

– Jag träffade två polisaspiranter som precis hade gått på polishögskolan och när jag frågade: Skulle ni tipsa andra om att gå på polisutbildningen? Så sa båda ”Absolut”.

Under pressträffen passade SVT också på att ställa frågor om gängkriminaliteten och dödsskjutningarna som det senaste året drabbat Växjö, men framförallt Kalmar.

– Vi är många som ser med stor oro på gängkriminaliteten som plågar vårt samhälle. Nu letar den också in i orter och på områden som tidigare varit relativt fredade, säger Magdalena Andersson.

”Fruktansvärd utveckling”

Vi har haft flera dödsskjutningar i Kalmar den senaste tiden, en stad som knappt haft några skjutningar tidigare, hur ser du på den utvecklingen?

– Det är en fruktansvärd utveckling, säger hon och fortsätter:

– Vi behöver jobba stenhårt med att ungdomar ska se en annan framtid än att gå med och lockas in i de kriminella gängen.

SVT ställde också frågan om detta är ett misslyckande för den sittande regeringen. Hör statsministerns svar i klippet ovan.

Magdalena Andersson (S) tillsammans med flera polisaspiranter. Foto: Diba Dehnad/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skjutningar i Kalmar

Mer i ämnet