Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Rasmus Medin fick en ruta krossad ner stenkrosset regnade över hans altan Foto: SVT/privat

Stenar regnade över huset när sprängning gick fel – hör Rasmus berätta

Uppdaterad
Publicerad

En sprängning vid ett bygge på Lugnet i Växjö gick fel och stenar regnade över Rasmus Medins hus. Innanför dörren låg hans tvåårige son och sov.

På Lugnet i Växjö bygger Kärnhem sedan i våras bostäder. När Skanska sprängde i samband med arbetet med grunden i fredags gick något fel. Enligt en tillbudsanmälan till Arbetsmiljöverket har ena änden av täckmattan över själva sprängsalvan lyft, vilket har resulterat i att stenar flög upp i luften.   

Stenarna träffade intillboende Rasmus Medins hus och såväl en glasdörr som stenplattor på Rasmus uteplats gick sönder, något som Smålandsposten var först med att berätta. 

I huset låg Rasmus tvåårige son och sov när smällen inträffade. Sonen vaknade och gallskrek och Rasmus sprang ut för att kolla vad som hade hänt. Där mötte han två personer som kom springande och uppgav att sprängningen hade gått fel. 

”Inte fått någon ursäkt”

När Rasmus tittade sig omkring såg han flera stenar på altanen.  

– Min uppfattning är att om någon hade vistats framför huset hade risken varit stor för allvarliga personskador eller dödsfall, berättar Rasmus om händelsen.  

Ingen person skadades – men händelsen var omskakande både för Rasmus och sonen.  

– Jag har varit i kontakt med Skanska och Kärnhem, men inte fått någon ursäkt. Det hör väl till vanligheten att man ber om ursäkt, säger Rasmus Medin.

Allvarligt enligt Skanska

Enligt Ulf Palmqvist, regionchef på Skanska, tar man incidenten på största allvar.

– Vi ser mycket allvarligt på detta, säger han.

– Men det viktigaste var att ingen blev skadad.

Såväl Arbetsmiljöverket som Skanska själva kommer nu att utreda händelsen. Ulf Palmqvist räknar med att Skanskas utredning ska vara klar om två till tre veckor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Växjö

Mer i ämnet