Den invasiva växten Sjögull sprider sig allt mer. Foto: SVT/Johan Nilsson/TT

På jakt efter den fruktade växten sjögull

Uppdaterad
Publicerad

Den vattenväxande och invasiva växten sjögull har för första gången påträffats i sjön Bolmen. Nu har Länsstyrelsen startat en större insats för att kartlägga har mycket sjögull som finns i sjön. SVT Nyheter följde med ut på jakten efter sjögull.

Det var under senvåren som en liten mängd av sjögull påträffades i sjön Bolmen. Sjön ligger i både Kronobergs-, Jönköpings- och Hallands län.

En inventering tidigare hade visat på förekomst av sjögull i den delen som tillhör Halland.

Kan vara svår att upptäcka

Nu har man på Länsstyrelsen i Kronoberg utökat sökområdet till att gälla på flera platser i sjön. Sebastian Blom är en av dem från Länsstyrelsen som deltar i sökandet efter sjögull.

– Vi letar i huvudsak runt båthamnen men vi undersöker varje kustlinje. Växten kan vara väldig svår att upptäcka men nu är vi ute i sjögullens blomning. Det innebär att den har stora gula blommor och det kan se ut som ett rapsfält, säger Sebastian Blom.

Tillsynen görs nästan uteslutande via båt. Om vädret är dåligt kan man göra den till fots vid strandlinjen. Även tillsyn från luften via en drönare är vanligt. Inventeringen är ett samarbete mellan Jönköping Kronoberg och Halland.

Följ med ut på Bolmen och jakten efter sjögull i klippet ovan.

Det här är sjögull

Sjögull är en vattenlevande växt som kom till Sverige under 1800-talet. Då planterades den som prydnadsväxt. Problemet med sjögull är att den lätt sprider sig i våra vattendrag där den ställer till stor skada.

Växten kan fullständigt ta över och täcka stora områden och förhindrar därmed dagsljus att komma ner till botten i sjön som därmed växer igen. I vårt område är bland annat sjön Åsnen hårt drabbad av växten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.