Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ovan kan du höra Per-Åke Persson som är brandfllygchef i Kronoberg berätta om bland annat varför det är viktigt att spana skogsbrand på det här sättet. Foto: Hamed Ubaidi/SVT

Stor ökning av flyg för skogsbrandbevakning i Kronoberg

Uppdaterad
Publicerad

Just nu när det är torrt i Kronobergs län har man nu ökat bevakningen av skogsbränder med flyg och antalet flygningar väntas öka ännu mer. Samtidigt är det svårt för flygklubbarna att hitta personal.

– Under sex veckor har vi flugit mer än vad vi har gjort under hela förra året, säger Per-Åke Persson som är brandflygchef i Kronobergs län.

Flygbevakning började redan den 8 maj och hittills har man gjort 109 flygningar vilket motsvarar en ökning på 30 procent jämfört med året innan. Per-Åke Persson menar att de kommer flyga ännu mer.

– Jag tror att vi kommer slå 2018 års rekord det här året, säger han.

Frivilliga krafter

Arbetet är ett samarbete mellan Växjö flygklubb, Blekinge flygklubb och Kristianstad flygklubb. Det är en pilot och en spanare som är ombord och det är frivilliga personer gör det.

– Det har varit en utmanande period, alla som flyger har civila jobb, sen har vi ett gäng pensionärer som räddar oss när övriga inte kan, det är ett ganska ansträngt läge, säger Per-Åke Persson.

Det är MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) som beslutar om hur många flyg och när de ska flyga sedan. Länstyrelsen i Kronoberg ser till att arbetet genomförs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.