SMHI: ”Ovädret fortsätter”

Uppdaterad
Publicerad

Småland är ett av de landskap som drabbades hårdast av stormen Sven. Men ovädret är inte över.

– Det kommer fortsätta blåsa under dagen, så än är det inte över, säger SVT:s meteorolog Per Stenborg.

Det är framförallt i de östra delarna som vindarna kommer att hänga kvar, dessutom väntas minusgrader som gör att det kan frysa till på vägarna. På Öland väntas det stormbyar under dagen. Där har det än så länge varit ganska lugnt och inte så mycket snöfall. Men nu förskjuts stormen alltså mot östra delarna av landet.

Stormen Sven

– Ska man ge sig ut i trafiken gäller det att köra i god tid, dessutom kan man tänka över alternativa transportmedel, säger Per Stenborg.

Simone kraftigare

I Småland har det blåst som hårdast i Växjö. Där har det varit stormbyar med en hastighet på 25m/sekund. När stormen Simone drog fram över södra Sverige i slutet av oktober, så mättes hårdare vindar i Småland, som mest 29m/sekund. Men i kombination med den snö som fallit så kan snöstormen upplevas hårdare än då, menar Per Stenborg:

– Vi har haft en mild vinter och sen kom det här väldigt plötsligt. Snöstormar som den här händer ett par gånger varje vinter.

Rejält vinterväder

Generellt ligger det runt fem centimeter snö på de flesta håll i Småland. Snön ska enligt prognosen ligga kvar under morgondagen men i mitten av nästa vecka ska det töa.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stormen Sven

Mer i ämnet