Polisen beslagtog 131 kilo cannabis, nu åtalas fem personer. Foto: Christina Sjögren/TT

Största cannabisbeslaget någonsin i Kronoberg – fem åtalas

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort parti cannabis, 131 kilo, förvarades i en lokal på en mindre ort i Kronobergs län. Tanken var att det sedan skulle säljas vidare i flera led. Fem män åtalades i dag vid Växjö tingsrätt för olika brott, kopplat till både införseln och hanteringen av drogen.

– Vid ett samlat tillfälle är det här tillslaget det största vi har gjort, säger Robert Loeffel, polisens presstalesperson i Kronoberg, till SVT Nyheter Småland. 

Det var i slutet av januari i år som den stora mängden cannabis fördes in i Sverige via Trelleborg. Två män, som enligt åtalet skötte leveransen till Sverige, misstänks nu för grov narkotikasmuggling. I Sverige har narkotikan sedan hanterats av en tredje person som misstänks för grovt narkotikabrott, och ytterligare två personer som har hjälpt till att hyra en lokal på en mindre ort i Växjö kommun. De båda åtalas misstänkta för grovt narkotikabrott alternativt medhjälp till grovt narkotikabrott.

Förundersökningen inte avslutad

Tillslaget gjordes 29 januari efter spaningsarbete från polis och tull. Men Robert Loeffel utesluter inte att ärendet kan komma att växa ytterligare.

– Nu är det det här ärendet som vi jobbar med och de som vi har bevisa mot i det här ärendet är åtalade. Men förundersökningen pågår fortfarande, den är inte avslutad, så det är inte omöjligt att det växer, säger han till SVT Nyheter Småland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.