Efter sommarens vattenkris – stormöte på Öland

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagen samlades politiker, tjänstemän och lantbrukare på inbjudan av LRF för ett gemensamt vattenmöte på Öland. Bland annat diskuterades dammbyggen och miljöpåverkan.

Sommarens torka slog hårt mot ön och enligt Roger Gustafsson, LRF:s kommungruppsordförande i Mörbylånga har grundvattnet ännu inte återhämtat sig. 

Med tanke på risken för att förändrat klimat ser allt fler lantbrukare på Öland dammar som en viktig del av lösningen för framtiden och mötet började därför med ett besök vid en damm på södra Öland.

En av de lantbrukare som deltog i mötet var Mattias Wahlström och enligt honom är läget akut. Han menar att regelverken är för krångliga och begränsade. Därför vill han att politikerna genast ska se över om de på något sätt kan underlätta för de lantbrukare som vill bygga dammar. Dammar som kan samla upp det ytvatten som annars rinner rakt ut i Östersjön.

Anders Åkesson (C) är riksdagspolitiker och sitter även i riksdagens trafikutskott. Även han är orolig över vattentillgången på Öland i framtiden och i samband med dagens möte sa han att politikerna har ett stort ansvar. Både för att försöka hejda klimatförändringarna globalt och minska konsekvenserna av dem lokalt, som till exempel på Öland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.