I videon kan du se hur Gamblebys väggar kan prydas under sommarens streetartfesitval. Foto: SVT/Niclas Wimmerberg

Sommarens streetartfestival planeras att bli av

Uppdaterad
Publicerad

Förra året var det premiär för streetartfestivalen i Västervik och flera internationellt etablerade konstnärer lockades till staden. I år ska väggar i bland annat Gamleby förvandlas under festivalen som planeras att genomföras trots coronaviruset.

– Jag är nästan helt säker på att det blir av. Vi är inte beroende av att samla några stora publikmassor, vi säljer inga biljetter och vi har finansieringen klar, säger projektledaren Albin Wiberg.

Västervik Street Art Festival 2020 planeras alltså att hållas. Och därmed blir det ett av få kulturevenemang som fortfarande kan komma att genomföras trots covid-19.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Flyttar ut från tätorten

I år har festivalen flyttats till nio olika platser i de norra delarna av Västervik.

– Det kommer inte att bli några stora folksamlingar just under festivalen utan folk ska kunna besöka festivalen året om, säger projektledare Albin Wiberg.

Västerviks kommun har tillsammans med bidragsgivare säkrat finansiering och alla tillstånd med fastighetsägarna är klara. Den 16:e juni tas det definitiva beslutet om festivalen kommer kunna genomföras eller ej. Den stora utmaningen för arrangören ligger i hurvida konstnärerna lyckas resa hit i augusti. Men Albin Wiberg är optimistisk.

– Om festivalen inte skulle bli av i år så har vi allt förberett för nästa år, säger han.

I klippet ovan kan du se hur en av väggarna i Gamleby kommer kunna ser ut.

Här är konstnärerna och platserna där det ska målas

Bart Smeets, Belgien: Loftahammar 2 väggar

Smug One, Australien: Edsbruk

Fio Silva, Argentina: Överum

Curtis Hylton, England: Gamleby

Case Maclaim, Tyskland: Blackstad

Jussi TwoSeven, Finland: Helgenäs

Telmo & Miel, Holland: Gamleby

Artez, Serbien: Gamleby

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Kalmar och Kronobergs län

Mer i ämnet