Karl Petter Hjelmer tror att många föräldrar har svårt att få ihop det med ledighet på alla studiedagar. Foto: SVT/TT

Växjöbon Karl Petter: ”Lägg studiedagarna under loven”

Publicerad

I ett medborgarförslag till kommunen lyfte Växjöbon Karl Petter Hjelmer frågan om hur studiedagar är utlagda.

– Lägg studiedagarna under loven och inte insprängda däremellan, menar han.

Karl Petter tror att en förändring skulle underlätta för både familjer, företag och anställda.

En studiedag är en dag då skolelever har ”ledigt” och ges tid att studera på egen hand samtidigt som skolans personal ägnar sig åt exempelvis fortbildning. Det förekommer ett visst antal studiedagar per år.

Växjöbon Karl Petter Hjelmer är både småbarnsförälder och arbetsgivare, och han vill att skolornas studiedagar flyttas till loven. Han tycker att studiedagarna borde synkas bättre mellan skola och förskola. Därför lyfte han frågan i ett medborgarförslag till kommunen, men det fick avslag.

Växjö

– Jag tror att det finns en del som tycker att det är svårt att få ihop det och kan vara ledig på alla de här dagarna, säger han.

Svårt att flytta på studiedagarna

Det är varje skolas rektor som beslutar om var studiedagarna ska ligga. Utbildningsnämndens ordförande i Växjö kommun berättar att det finns flera anledningar till att det skulle vara svårt att flytta på dagarna.

– Det är lärarnas arbetstidsavtal som styr när de här dagarna överhuvudtaget kan ligga och det är inget vi rår över. Men jag förstår att det kan ställa till problem, säger Pernilla Tornéus (M).

Studiedagar på lov finns redan

Hon berättar också att det redan i dag är en del studiedagar som är placerade under loven, men att det samtidigt är svårt att undvika att det då och då blir en studiedag mitt i en vanlig vecka.

– Det kan bero på många olika saker. Det kan till exempel vara att man får dit en föreläsare som all personal ska få ta del av, säger Pernilla Tornéus (M).

Utbildningsnämndens ordförande Pernilla Tornéus (M). Foto: Douglas Schwab/SVT

Vill att kommunen lägger sig i

Karl Petter Hjelmer berättar att han har full respekt för lärarna, men menar samtidigt att kommunen borde ta mer ansvar i frågan.

– Jag förstår att lärarna kämpar hårt, men som kommun skulle man kunna tänka sig att man är intresserad av att få ihop en bra tillvaro för småbarnsföräldrar. Beslutet kanske inte bara ska ligga hos utbildningen utan kommunen kanske kan lägga sig i där, säger Karl Petter Hjelmer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Växjö

Mer i ämnet