Bo Eddie Rossbo har styrt Emmaboda kommun som socialdemokrat men startade samtidigt det nya partiet Bästa Alternativet. Foto: SVT

Socialdemokrat styrde Emmaboda – startade samtidigt nytt parti

Publicerad

I måndags lämnade han uppdraget som fullmäktiges ordförande i Emmaboda – ett uppdrag han fick som socialdemokrat. Men nu gör Bo Eddie Rossbol comeback i kommunpolitiken – som företrädare för det nybildade partiet Bästa Alternativet.

Det har snart gått tre veckor sedan valet och det nystartade partiet Bästa Alternativet i Emmaboda fick tre mandat i kommunfullmäktige.

I måndags var sista dagen för Bästa Alternativets Bo Eddie Rossbol att lämna ifrån sig uppdraget som kommunfullmäktiges ordförande. Ett uppdrag han haft i egenskap av socialdemokrat, trots att han lämnade det partiet i våras.

– Ja, det har väl inte varit alldeles lätt att få ihop de båda världarna, säger han.

Ville fullgöra uppdraget

Bo Eddie Rossbol förklarar hur han tänkte, att han är vald till uppdraget som socialdemokrat och ville då också fullgöra det uppdraget.

– Men i mars gick jag över till det nya partiet.

Det var väl snarare att du var med och startade det nya partiet?

– Ja, så kan man nog säga.

Gick till val på en fråga

Bo Eddie har varit politiskt aktiv i 31 år och har haft många olika politiska uppdrag under åren. Men i samband med det senaste valet hamnade han långt ner på den socialdemokratiska fullmäktigelistan, vilket gjorde att han valde att lämna partiet.

Fram till nu var han S-märkt, politisk vilde och kommunfullmäktiges ordförande.

Som representant för sitt nya parti vill han inte sätta någon etikett på partiet, utan säger att man gick till val egentligen bara på en fråga, att få ordning på ekonomin.

– Man är ju lite av varje, lite socialist, lite konservativ och lite liberal. Så vi har bestämt oss för att lägga allt vad ideologier heter åt sidan.

För samtal med andra partier

I kommunvalet i Emmaboda fick Bästa Alternativet tre mandat. Det är fortfarande oklart hur Emmaboda kommun ska styras den kommande mandatperioden. Bästa Alternativet för samtal med representanter från de andra partierna med förhoppningen om att få ett så stort inflytande som möjligt.

– Vi har inte bestämt oss än för vilken sida vi kommer att stödja, säger Bo Eddie Rossbol.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.