Västerviksbacken Kim Johansson blev enligt åtalet dödshotad . Foto: Tobias Sterner/Bildbyrån

Hockeysupporter portas och åtalas efter dödshot mot spelare

Uppdaterad
Publicerad

En man i 75- årsåldern från Oskarshamns kommun åtalas nu för att ha hotat ishockeyspelaren Kim Johansson i Västerviks IK under derbyt mellan Västervik och Oskarshamn den 16 februari. Enligt åtalet ska mannen ha visat med handen att halsen skulle skäras av och även sagt att han skulle döda spelaren i motståndarlaget.

Det var under derbyt i det hockeyallsvenska mötet mellan IK Oskarshamn och Västerviks IK som Västerviksbacken Kim Johansson blev dödshotad enligt åtalet.

Ska ha sagt att han skulle döda spelaren

Händelsen inträffade under ett spelavbrott när Kim Johansson satt på sargkanten. Den manlige supportern som befann sig på sittplats bakom spelarbåset ska då ha format handen som en pistol och sedan gjort gester med handen över halsen som om halsen skulle skäras av.

När Kim Johansson frågade vad supportern menade ska denne ha uttalat att han skulle döda Kim Johansson. Strax efter händelsen blev mannen utpekad av publikvärdar och polis på plats.

Förnekar dödshot

Mannen menar att avsikten med att forma handen som en pistol var att syfta på att Oskarshamn skulle komma ut och skjuta Västervik i sank. Han erkänner att han var frustrerad då Oskarshamn låg under i matchen men förnekar att han sagt att han skulle döda Kim Johansson. Mannen anser att det handlar om förtal.

Mannen åtalas nu för olaga hot och Kim Johansson yrkar ersättning för kränkning och obehag med 5000 kronor. Mannen har också delgivits ett tillträdesförbud vid idrottsarrangemang.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.