Väljer bort fluor när barnen borstar själva

Uppdaterad
Publicerad

Författaren Katarina Johansson har skrivit en handbok i kemikaliesmart föräldraskap. Hon tycker att fluoranvändandet är en av de svårare frågorna.

Katarina Johansson följer tandläkarförbundets rekommendationer att använda fluortandkräm till sina barn, men samtidigt är hon restriktiv.

– Jag använder väldigt lite tandkräm på borsten och är noga med att de inte sväljer. Vill de borsta tänderna själva, så använder jag tandkräm utan fluor, berättar Katarina Johansson.

Fluoranvändandet

Får ofta frågan

Katarina Johansson är ifrån Växjö och har skrivit boken Den onda badankan, som beskrivs som en handbok i kemikaliesmart föräldraskap. När hon varit ute och föreläst i samband med boken har hon ofta fått frågan hur hon ser på att använda fluortandkräm.

– Jag är ju ingen kemist utan måste gå på de fakta som finns. Men ser jag det ur ett kemikalieperspektiv så är det inte heller bra om att fler måste laga sina tänder, för då ökar användningen av det giftiga ämnet bisfenol A som finns i tandfyllningar.

Katarina Johansson tycker att det är bra att frågan tas upp och att det är bra med kritiska röster, för det kan göra att fluorfrågan utreds ordentligt. Men hon ser också att det finns problem med informationen som sprids på nätet.

– Det finns en fara att fakta som sprids inte är sann eller kontrollerad, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fluoranvändandet

Mer i ämnet