Utgrävningarna vid Sandby borg har pågått sedan 2011 Foto: SVT arkivbild

Sveriges äldsta glasverkstad funnen på Öland

Uppdaterad
Publicerad

Nya fynd vid Sandby borg visar att glashantverket är ett par hundra år äldre än vad man tidigare trott.

Vid utgrävningen har arkeolgerna hittat spår och spillrester från en glasverkstad vid Sandby borg på sydöstra Öland. Man har också funnit ett 30-tal olika glaspärlor utspridda på platsen.

– Årets resultat är en stor nyhet och glashanteringen var en överraskning för oss alla, säger projekt­ledare Helena Victor, Museiarkeologi sydost vid Kalmar läns museum.

Sandby Borg

Äldre än man trott

Enligt ett pressmeddelande har glashantverket tidigare varit känt från 600 e Kr och framåt, men fynden i Sandby borg är åtminstone 200 år äldre.

Främst har man sannolikt tillverkat glaspärlor och råmaterialet, glasmassan, kan ha hämtats från Romarriket där glashantverk var vanligt under perioden.

Hittills har arkeologerna endast påträffat glashantverk på de stora centralplatserna i Skandinavien. Fynden stärker därför bilden av Sandby borgs centrala betydelse under 400-talet.

Analys av fynden

Nu återstår en analys av de glasrester och glaspärlor som hittats på platsen. Men först ska ansökningar skickas in om ytterligare finansiering.

– Det här fynden var oväntade och det fanns ingen ekonomi att göra analyser. Men vi kommer att kontakta en glasanalysfirma i Växjö som kommer genomföra testerna, säger Helena Victor.

Spår av massaker

Museiarkeologi sydost vid Kalmar läns museum har sedan år 2011 genomfört arkeologiska under­sökningar i borgen.

Tidigare spår visar att en massaker genomförts på platsen. Hittills har rester efter 14 individer, varav 2 barn påträffats. Flera av dem har skador efter dödligt våld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sandby Borg

Mer i ämnet