– Vi ser ingen konflikt mellan flaskvatten och kranvatten. Båda har sitt tillfälle och fyller sin funktion, men det finns idag en felaktig syn på att flaskvatten är otroligt miljöfarligt vilket det inte är, säger Erika Danckwardt-Lillieström, kommunikatör på Sveriges Bryggerier.
Svenska Bryggerier hänvisar till en hållbarhetsstudie som säger att svenskarnas konsumtion av drycker förpackat i glasflaskor, burkar och PET-flaskor per person och år resulterar i en klimatpåverkan på totalt 3,5 kilo koldioxid per person och år. Det motsvarar inköpet av en ny t-shirt.
– Vi har klimatsmarta dryckesförpackningar och vi svenskar är bäst i världen på att panta och återvinna, säger Erika Danckwardt-Lillieström.
100 gånger bättre med kranvatten
SVT Nyheter Småland har berättat om Kalmar kommun som slopat allt flaskvatten på sin arbetsplats och att Växjö kommun sätter upp flera nya dricksvattenkranar i centrum för att vara miljösmarta.
Joacim Rosenlund som är miljövetare och hållbarhetsforskare på Linnéuniversitetet i Kalmar har tittat på olika vetenskapliga studier i ämnet och har då sett att kranvatten är mellan 100 till 300 gånger bättre än flaskvatten när det gäller koldioxidutsläpp. Men han säger att Sveriges bryggeriers påstående också kan stämma, beroende på hur man räknar.
– I jämförelse med andra utsläppskällor så är flaskvatten inte det värsta. Det finns större dumheter vi gör för miljön än att köpa flaskvatten. Samtidigt kan vi fråga oss om vi behöver mer plast och glas i omlopp och fler transporter?
Vatten istället för läsk
Enligt Sveriges Bryggerier fyller också vattnet på flaska en annan funktion idag. Cirka 58 procent av vattnet vi dricker på flaska är smaksatt och kolsyrat.
– Smaksatt vatten spelar en viktig roll som komplement till läsk eller annan dryck. Många som är medvetna om sin hälsa kanske väljer smaksatt vatten istället, säger Erika Danckwardt-Lillieström.