Foto: SVT/Gustav Röriksson

Ansvarig myndighet efterlyser lagändring: ”Reglerna behöver ändras”

Uppdaterad
Publicerad

Swedac är den myndighet som ackrediterar företagen som besiktigar tivolin. De menar att reglerna behöver ändras så att ett sådant företag kallas ut varje gång ett tivoli monteras upp.

– Som det är nu passar föreskrifterna inte lika bra för ett ambulerande tivoli som för fasta eftersom det saknas krav på ackrediterad montagebesiktning. Jag hade gärna sett att man skrev in i föreskriften att besiktning ska ske efter varje montering av en tivolianordning, säger Fredrik Langmead som är teknikområdesansvarig för tivolin och vattenrutschkanor på Swedac.

Det är polisen som beviljar tillstånd till kringresande tivolin att komma till en viss plats. Om tivolit kan visa att de har besiktat sina maskiner så får de tillstånd. De måste också lova att göra nödvändiga kontroller av att maskinerna monterats korrekt.

”Politikerna behöver ta upp det här”

Men polisen kontrollerar sällan eller aldrig att tivolit gör de här kontrollerna. Och polisen anser sig heller inte vara tillsynsmyndighet för tivolin.

Fredrik Langmead menar att är en brist i systemet att ingen myndighet har ett tydligt ansvar för tillsyn av tivolin.

– Man borde fundera över om man ska ändra i ordningslagen och lägga till ett tydligt tillsynsansvar, säger han till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.