Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bilden är tagen när Axels tivoli besiktigades på Hx-festivalen i Helsingborg tidigare i augusti. Foto: SVT Nyheter Helsingborg

Trots olyckor – tivolin besiktigas bara en gång om året

Uppdaterad
Publicerad

Efter de olyckor som under sommaren har inträffat på kringresande nöjesfält föreslås nu skärpta krav på besiktning av kringresande tivolin. Enligt nuvarande regler ska de besiktigas en gång om året – trots att de monteras upp och ner flera gånger under en säsong.

Under Kiviks marknad rasade ett hopptorn och fyra barn fick föras till sjukhus. De klarade sig med lindriga skador. Knappt två veckor senare inträffade ett nytt tillbud med samma tivoli i Landskrona då plastband i ett spöktåg fastnade runt en pojkes hals.

Reglerna säger att både fasta och kringresande tivolin ska besiktigas en gång om året. Besiktningarna, som ska utföras av särskilt ackrediterade företag, sker nästan uteslutande på våren innan nöjesfälten öppnar.

Polisen gör inga egna kontroller

När de kringresande nöjesfälten rullar ut på vägarna monteras de upp och ner varje vecka, de får tillstånd av lokal polis under förutsättning att besiktningen är gjord. Men polisen gör inga egna kontroller av säkerheten. Det är tivoliägarens ansvar att det sker löpande kontroller. 

Hur kan ni veta att de här maskinerna fortfarande är ok?

– Det kan vi inte veta. Men nu har vi det upplägget på det här med tivoli i Sverige, säger Ola Severinsson, poliskommissarie i Växjö som jobbar med bland annat tillståndsfrågor.

Myndigheten Swedac, som godkänner företagen som utför besiktningarna, föreslår nu att det införs krav på besiktning varje gång ett tivoli monteras upp på ny plats.

Polisen: ”Kan ingenting om säkerheten på ett tivoli”

Varje tivoli ska dagligen fylla i dokument som visar att de gjort de nödvändiga kontrollerna av sina attraktioner. Dessa dokument kan polisen begära att få se. Men enligt Ola Severinsson sker det väldigt sällan.

Under de 20 år som han jobbat med tillståndsfrågor har han begärt att få göra det vid ett fåtal tillfällen. Han ser inte att polisens kontroller är en garanti för säkerheten.

– Jag kan bara kolla att det står ett namn och en tidpunkt då en kontroll är gjord. Jag kan ingenting om säkerheten på ett tivoli.

Tony Andréasson som äger och driver Axels tivoli, där båda olyckorna inträffade, menar att dagens regelverk är tillräckligt. Dessutom är det enligt honom säkrare med tivolin som monteras upp och ner.

– Det är ju som en byggsats, man ser varenda sprint, man ser varenda lager. Det stoppar vi i och ur i stort sett var och varannan vecka och då ser man att allt är under kontroll.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer