Flera Apotek larmade om utskrifter av stora mängder narkotiska preparat. Foto: TT

Tandläkare misstänks langat narkotika till unga

Publicerad

Tandläkaren misstänks för att ha skrivit ut stora mängder narkotiska preparat till unga män. Nu vill Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, dra in tandläkarens behörighet att skriva ut preparat.

Ivo misstänker att tandläkaren bidragit till missbruk av Tramadol som är ett läkemedel med delvis liknande effekt som morfin. Under tre månader 2019 har 75 personer, främst unga män, kunnat hämta ut närmare 10 000 starka tabletter. 

Apotek slog larm

Misstankarna mot tandläkaren väcktes efter att apotek i Växjö slagit larm om tandläkarens många utskrifter av Tramadol till unga män med akuta behov. Tandläkaren ska enligt folkbokföringen sedan 2011 vara utvandrad till Italien, och det är därför oklart om tandläkaren personligen träffat sina patienter.

En av de personer som hämtat ut preparat berättade om att han behandlats av tandläkaren på en klinik i Kalmar län. Kliniken är en av de vårdgivare som figurerat i SVT Nyheter Smålands granskning om tandvårdssfusket i Småland. Men enligt Ivo har tandläkaren sannolikt inte behandlat personen på kliniken som vid tidpunkten var satt i konkurs. Ivo har inte heller fått tillgång till några patientjournaler tillhörande de 75 personer som tandläkaren skrivit ut preparat till. Det är därför oklart om det ens skett några behandlingar.

Preparatet bör skrivas ut med försiktighet

Enligt Farmaceutiska Specialiteter i Sverige, FASS, är Tramadol beroendeframkallande och största försiktighet ska iakttas vid förskrivning av läkemedlet. Ivo vill nu att Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd ska dra in tandläkarens behörighet att skriva ut narkotiska preparat. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer