Anna Tenje (M) gillar tanken med att låta fler fordon än bara bussar använda bussfilerna. Foto: SVT/TT

Bussfilerna öppnas upp för fler i Växjö

Uppdaterad
Publicerad

Snart kan även färdtjänst, taxi och reguljär busstrafik använda Växjö kommuns busskörfält.

– Vi vill vidga begreppet kollektivtrafik. Taxi är kollektivtrafik, men här handlar det om att man väljer att inte ha bil själv, säger Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande.

Kommunstyrelsen föreslås nu ge tekniska förvaltningen i uppdrag att verkställa denna förändring på busskörfälten och tillåta att begreppet för kollektivtrafik utvidgas. Tekniska nämnden har sedan tidigare röstat igenom förslaget.

 – Det handlar om att färdtjänstbilarna i hög utsträckning är en sambokning och en form av kollektivt åkande och det är även taxibilarna. Vi ser det som ett sätt att öka framkosten för både färdtjänst och taxitrafik, säger Anna Tenje (M), kommunstyrelsens ordförande.

Bättre flöde i trafiken

Enligt Anna Tenje finns det i nuläget gott om plats i bussfilerna och det är därför man vill låta även andra färdmedel färdas där.

 – Syftet är att trafiken ska flöda smidigare för alla, men framför allt att ge ökad tillgänglighet till de färdmedel som kan sambokas, säger hon.

Förändringen innebär att färdtjänst, taxi och reguljär busstrafik ska få köra i de separata busskörfält som idag enbart är tillåtna för linjelagd kollektivtrafik. Beslutet ska tas i kommunstyrelsen den fjärde september. Därefter kommer det att verkställas av den tekniska förvaltningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.