Se nästa bild för den ocensurerade versionen. Foto: Jonna CronaVisa alla (2)
Visa alla (2)

Tecknad snippa censureras

Publicerad

I morgon öppnar Nina Hemmingssons utställning på Kulturparken i Växjö. Men när affischerna skulle sättas upp blev det stopp.

Konstnären och serietecknaren Nina Hemmingsson ritar korta, ofta samhällskritiska serier. Hon har själv valt ut de bilder som nu ställs ut på Kulturparken i Växjö.

Till affischeringen för utställningen valdes en bild där en kvinna särar på benen och visar sitt kön. Men de tre företag som säljer annonser tyckte inte att den var lämplig och Nina Hemmingsson uppmanades att ändra på den.

– Jag är ju förvånad att den censurerades. Det är som att man har låtit en väldigt, väldigt liten risk avgöra och inte är det minsta rädd om yttrandefriheten och en konstnärs rätt att visa sitt verk, säger Nina Hemmingsson.

Hade ni en diskussion med annonsföretagen?
– Det var blankt nej, och jag var inte inblandad i diskussionen med annonsörerna.

Bilden censurerades

Nina Hemmingsson gick med på att sätta ett hus framför könet. Affischen har också texten ”bilden är censurerad, för att se den i sin helhet kom till Kulturparken Småland”.

– Jag tänkte först att om det inte får vara så struntar vi i det. Men jag kände också ett ansvar för utställningen och muséet så jag valde att godkänna en censurerad version. Paradoxalt nog får ju den ursprungliga versionen mer uppmärksamhet på det här sättet, säger Nina Hemmingsson.

För intim för det offentliga

Anders Ragnarsson på Clear Channel berättar för Smålandsnytt att bilden fastade i deras system då den var för intim för att sättas upp i och med att den kunde uppfattas som stötande.

– Vi hade då en diskussion med Kulturparken om hur vi bäst kunde lösa situationen, säger Anders Ragnarsson som tycker att det är rätt att vara försiktig med vad man visar upp i det offentliga rummet.

– Det har att göra med genomslagskraften som finns i det offentliga rummet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer