Tiggare ovetandes om socialhjälp

Uppdaterad
Publicerad

Tiggarna i Jönköping får inte den information som utlovats om sina rättigheter att söka hjälp hos socialtjänsten.

Nästa vecka väntas det bli ner mot femton minusgrader. Flera tiggare bor just nu utomhus och Kyrkhjälpen kräver nu att kommunen tar sitt ansvar.

Vad som gäller

Jönköpingsnytt berättade i veckan om tiggarnas situation i Jönköping. Att det fortfarande bor tiggare ute i kylan och att de egentligen, enligt svensk lag, har rätt att få hjälp av kommunens socialtjänst i en nödsituation. Kommunalrådet Andreas Sturesson (KD) sa då att de skulle bistå med information till Kyrkhjälpen om vad som gäller i svensk lagstiftning kring räten att söka hjälp från socialtjänsten.

Tiggare i Jönköping

– Kommunen måste ta sitt ansvar och komma med vilken information som gäller, så att vi vet vad vi ska förmedla vidare till EU-migranterna, säger Kjell Olsson, ordförande Kyrkhjälpen.

Ingen information

Men i informationen från kommunen finns alltså inte någon uppgift om vilka sociala rättigheter som gäller för tiggarna.

– Vi saknar alltså riktlinjerna från kommunen kring biståndet, säger Kjell Olsson.

– Det uppdrag vi fick var att ta fram material kring uppehållsrätten, säger kommunens kommunikationschef Daniela Hammer.

Kyrkhjälpen kräver nu att kommunen kompletterar informationen om akuthjälp, så att den kan förmedlas vidare till dom som sover utomhus nu när kylan närmar sig

– Det kan vara bråttom, nästa vecka ska det ju bli kallt och då kan det bli problem, säger Kjell Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tiggare i Jönköping

Mer i ämnet